در حال حاضر، طرح مدیریت دانش با محوریت گفتگو با نخبگان در دو مرحله اصلی، مصاحبه تصویری با مدیران، مستندسازی، تحلیل و مدیریت دانش برای بنیاد علوی در حال اجرا است. در مرحله اول این طرح گفتگوهای تصویری و مکتوب با 12 نفر از مدیران ارشد قبلی و فعلی که در طول سالهای پس از انقلاب در حوزه محرومیتزدایی با بنیاد مستضعفان همکاری داشته و یا دارند، صورت گرفته است. در راستای رسالت اصلی بنیاد علوی، اهتمام مجریان طرح بر این است که در طی این گفتگوها به سوالات زیر پاسخ مناسب داده شود:
- چه الگویی برای شناسایی مناطق و اشخاص محروم کارآمدتر است؟
- مناسبترین روش ورود، تعامل و مشارکت در مناطق محروم کدام است؟
- چه الگویی بهترین پیشبینی برای پایدارسازی، زمان و نحوه خروج از این مناطق را ارائه میدهد؟
در فرآیند انجام این گفتگوها تلاش بر آن است که ضمن مستند کردن اسناد تاریخی و تجربیات مدیران ارشد اجرایی، تأثیر عمیق این نهاد بر محرومیتزدایی آشکار و مشخص شود و ضمن بررسی و آسیب شناسی طرحهای اجرا شده، مدلهای برتر مدیریتی در حوزه محرومیتزدایی استخراج و احصاء شود.
لازم به ذکر است، در روند انتخاب نفرات مصاحبه شونده در این پروژه به دلیل اهمیت موضوع و جمعآوری دانش خبرگان برون سازمانی، گفتگو با افراد نخبه و موثر در حوزه محرومیتزدایی نظیر سردار اباذری (جانشین قرارگاه امام حسن مجتبی)، سردار حزنی (معاون محترم هماهنگکننده قرارگاه مرکزی جهادسازندگی و محرومیتزدایی سپاه) و افرادی از این دست که خارج از بنیاد مشغول به خدمت رسانی هستند نیز پیشبینی شده است.
در مرحله دوم و پس از جمعآوری اطلاعات از طریق گفتگوها به روش علمی گرئند تئوری، مدلسازی، آسیبشناسیها و پیشنهادات عملیاتی و اصلاحی، استخراج خواهد شد. این بخش توسط تیم هیات علمی که همگی از اساتید دانشگاههای مطرح کشور هستند صورت میپذیرد. از این رو با توجه به فرآیند اجرایی این طرح خروجی نهایی مورد انتظار به صورت ذیل خواهد بود:
- تهیه سه فیلم مستند-تحقیقی برای پاسخ دادن به سوالات طرح و مستندسازی دستاوردهای بنیاد در حوزه محرومیت زدایی جهت دسترسی مدیران فعلی و آتی
- تهیه یک کتاب که متن کامل گفتگوها در راستای مستندسازی تجربیات مدیران به صورت کامل و با تمام جزئیات مصاحبه، مکتوب خواهد شد.
- تدوین کتاب تحلیلی برای پاسخ به سوالات طرح و تدوین نقشه راه اصلی برای ورود و خروج به مناطق محروم
در این پروژه با توجه به اهمیت طراحی سوالات و همچنین سطح نفرات مصاحبه شونده، طراحی سوالات در بخشهای مختلف، زیر نظر تیم هیات علمی پویش و با نظارت مستقیم نمایندگان موسسه دانشمند به روش علمی گرئند تئوری و مصاحبه عمیق انجام شده است. شایان ذکر است تیم هیات علمی پویش همگی از اساتید دانشگاههای مطرح کشور میباشند که صلاحیت علمی و دانشی آنها در ابتدای اجرای طرح بررسی و به تایید رسیده است.
با توجه به ابعاد و گستردگی این طرح و همچنین دامنه اجرایی آن بر اساس مصاحبه با مدیران قبلی و فعلی بنیاد و خروجیهای مورد انتظار، این فرآیند برای اولین بار در حال برنامهریزی و اجرا است. لذا پیشبینی میشود با اجرای این طرح، اولین پروژه تجربه نگاری مدیران ارشد بنیاد مستضعفان از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون در حوزه محرومیتزدایی شکل گرفته و بر اساس آن طرح جامعی برای ورود به این عرصه، مکتوب شود. لازم به ذکر است نمونههای کلیپهای ضبط شده نیز جهت آشنایی بیشتر، ارسال میگردد.